Het was eerst noodzakelijk om voor álle medewerkers thuiswerken mogelijk te maken. Een goed ingerichte werkplek creëren, de mogelijkheid tot videobellen en toegang tot de benodigde bestanden. Alleen de fantastische kantoorkoffie blijft een gemis 😉. Tot zover dan onze interne inrichting. Hoe ga je om met je klanten en houd je voor hen de productie draaiende?
Remote support
Remote Support is een hot item op dit moment. Toch is het voor ons niet nieuw. Wij waren en zijn goed in staat onze klanten te bedienen op afstand.
Wat er gedurende deze crisis veranderde is dat het nu vrijwel nog uitsluitend op afstand plaatsvindt. Natuurlijk via een betrouwbare en gecertificeerde beveiligde verbinding (via Ewon) maken wij vanuit Moekotte contact met de PLC lagen van het bedrijf in kwestie, het besturingsnetwerk van de klant. Voornamelijk klanten in de food-, chemie-, procesindustrie en de machinebouw.
Downtime
Funest is het voor bedrijven als hun productie stilvalt door een defect of storing. De werkwijze was voorheen zo dat de klant ons belde en wij ernaartoe gingen. Tussen moment van bellen en oog in oog staan met het besturingssysteem bij de klant zit altijd tijd, kostbare tijd. Met remote support is de reactietijd vele malen korter. Onderhoud van databases, het doorvoeren van wijzigingen en het bieden van ondersteuning aan operators bij vragen en problemen is voor alle partijen een win-win situatie. En nu we ook thuis goed op afstand kunnen werken, zijn we minder afhankelijk van werktijden (op kantoor) en wie er aanwezig is. Zo voorkomen we achterstand en mogelijke druk bij de klant.
Snel en flexibel
Voor sommige van onze klanten gingen we noodgedwongen méér op afstand aan de slag. En dat bracht voordelen met zich mee die ze nog niet kenden. Een engineer is sneller in staat te acteren. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden, heeft hij de mogelijkheid om ‘even’ mee te kijken met de klant. Het verstoort zijn werkzaamheden amper. Hij lost het probleem van de klant sneller en flexibeler op; want minder reistijd en ad hoc het probleem oplossen zonder de planning te verstoren. Hij stuurt het proces op afstand bij door te monitoren en corrigeren. Ook is hij beter in staat de resources te bepalen: is het volledig op afstand op te lossen of als we het probleem toch fysiek op locatie moeten oplossen, welk materiaal hebben we dan nodig en welke monteur beschikbaar. Een stuk efficiënter dus, met name de klant is hiermee sneller uit de brand geholpen.
Case uit de praktijk
Voor eén van onze klanten - een chemische fabriek - werkten we (veel)al op afstand. De ATEX zone, de explosie gevaarlijke zone, treedt je natuurlijk niet zomaar binnen. We kijken op afstand mee met het proces en voeren wijzigingen door bij vragen, wensen of problemen. Vanwege de corona-crisis en de veranderende markt, wijzigt het productieproces op de draaiende lijn. Moekotte leidt dit in goede banen door de besturingssystemen hierop aan te passen. We testen de software in een virtuele omgeving alvorens deze te implementeren in hun machines.
We leveren zo ook support bij klanten in het buitenland, want vliegen naar en toegang tot het land is (nog) niet mogelijk. We zijn momenteel aan het inbedrijfstellen (in het buitenland) en ondanks het reisverbod zetten we middels een remote verbinding het proces voort zodat de klant ondertussen al productie kan draaien.
Is dit het dan voor de toekomst?
We missen het wel hoor, dat fysieke contact met onze klanten. Elkaar even in de ogen kijken en met interactie zaken afstemmen op elkaar, het praat toch iets gemakkelijker. Ook gevoelsmatig is het fijn voor klanten om je gezicht regelmatig te laten zien, in plaats van uitsluitend op afstand zíjn machines te besturen. Dus een combi lijkt de beste oplossing.
We gaan de goede kant op met de crisis, dus hopelijk binnenkort weer een bakkie doen?