Werkwijze WinMOD
Na het opstellen van een functioneel/technisch ontwerp en eventueel afloopschema’s c.q. besturingsbladen, wordt door de software engineer de besturingssoftware ontwikkeld. Denk hierbij aan de PLC, HMI en/of SCADA software.
Als deze software gereed is, dan wordt de software intern getest. Dit kan gedaan worden door simulatie bouwstenen op te nemen in de ontwikkelde software, echter kan daarmee de werkelijkheid slechts deels benaderd worden.
Als het gaat om een GAMP project, mag geen gebruik gemaakt worden van simulatie bouwstenen in de ontwikkelde software omdat getest moet worden met “bevroren” software.
Ook komt het voor dat er slechts beperkte ombouwtijd mogelijk is bij de opdrachtgever: productie en / of opleverdatum is heilig, machines moeten zo snel mogelijk weer produceren en het liefst zonder verlies aan verkeerd product of beschadigingen.
Vandaar dat wij al een aantal jaren geleden gezocht hebben naar een methode om middels een extern systeem onze software te kunnen testen, zonder de ontwikkelde software aan te passen.
We zijn uitgekomen bij WinMOD, geleverd door een PLC “onafhankelijke” leverancier en toepasbaar op verschillende fabricaten PLC’s.
Virtuele simulatie / Virtuele inbedrijfstelling
WinMOD is een ontwikkelomgeving dat op een separate PC wordt geïnstalleerd en met de PLC communiceert middels een IO box. Deze IO box simuleert (virtueel) de PLC IO en ook bus deelnemers zoals frequentieregelaars op Profibus.
Een engineer importeert de IO lijst van de PLC besturing in WinMOD en koppelt deze aan IO functionaliteit. Bijvoorbeeld een motor die vanuit de PLC wordt aangestuurd (digitale uitgang) wordt door WinMOD ingelezen en terug gemeld als “Motor loopt” (digitale input).
Door het simuleren middels de IO box van de veld IO, ziet de PLC geen verschil tussen gesimuleerde en werkelijke IO en zal de PLC zijn programma laten werken als ware het de werkelijkheid.