Polaroid

Polaroid
Soort project Moderniseren machinepark
Opdrachtgever Polaroid
Vestigingsplaats Enschede

Het project

Polaroid was één van de eerste grote klanten van Moekotte. De samenwerking startte minimaal 45 jaar geleden. In die tijd fabriceerde Polaroid op één van zijn 16 complexe filmproductiemachines direct klaar films en camera’s. Voor de continuïteit van het filmproces - realisatie van steeds hogere productievolumes en steeds verdere verbetering van de productkwaliteit - is modernisatie van de machines noodzakelijk. Het vernieuwen van de machinebesturing brengt een aantal uitdagingen met zich mee; we hebben te maken met een technisch kritisch proces, benodigd hoge verwerkingstemperaturen voor filmmaterialen en een donkere ruimte door verwerking van lichtgevoelig filmmateriaal. Om de oude besturing aan te passen, waarbij je de film-productiemachines op afstand aanstuurt en gegevens digitaal uitleest, besloot Polaroid de filmproductiemachine te vervangen. Moekotte kreeg de opdracht de machines te voorzien van een nieuw volledig digitaal programmeerbaar besturingssysteem.

De opdracht

Het mechanisme blijft behouden; de aansturing, besturing en visualisatie wordt digitaal van de nieuwste technologie. We brengen nieuwe sensoren, servotechnieken en visionsystemen aan of vervangen deze en koppelen dit met een besturingspaneel. Overigens blijven delen van de besturingskasten authentiek. Polaroid houdt graag enige nostalgie in stand! Wel zetten we er een modern scherm naast, waarop we de benodigde geprogrammeerde gegevens uitlezen. Zo werken we samen met mensen die kennis hebben van de oude mechanische machines, inclusief bijbehorende terminologie en specifieke kennis hebben van cruciale onderdelen. Je hebt die kennis over de oude situatie nodig, zodat je een goed advies kunt geven over een nieuwe situatie. Het lukte ons om de aansturing naar de nieuwste software-standaard te brengen en we zijn in staat elke machine modulair aan te passen.

Het resultaat

Wij investeren in onze klanten, waardoor we een langdurige relatie opbouwen. Het was - oud directeur - Peter Moekotte die de werkzaamheden bij Polaroid ooit opstartte. En nu wist één van onze oudste klanten ons opnieuw te vinden. Dat past in onze visie over de lange termijn relaties (continuïteit) die we met klanten aangaan. Doordat we de klant door en door kennen, weten we hoe de processen vroeger waren. Dat helpt enorm, in combinatie met het betrekken van de juiste mensen bij het project - in het bieden van efficiënte en effectieve oplossingen. We hebben volledig focus op onze klant. We leveren technisch hoogwaardige producten en diensten. We zijn aan de slag met een goed op elkaar ingespeeld team. Daardoor verloopt de communicatie goed, zowel met de klant als met onze collega’s.