Als twee partners samenwerken

Als twee partners samenwerken
Soort project Montage slakkenopwerkingsinstallatie
Opdrachtgever Feniks Recycling / Twence Afvalverwerking
Vestigingsplaats Hengelo

Het project

In zijn enorme verbrandingsinstallaties zet Twence Afval en Energie afval om in voldoende energie om de grotere steden in Twente van elektriciteit te voorzien. Maar daarmee is het verhaal nog niet af. De verbrandingsassen bevatten nog veel metalen, die teruggewonnen kunnen worden. Met de vernieuwde slakkenopwerkingsinstallatie is Twence in staat om ruim 96% terug te winnen van het herwinbare ijzer dat voorkomt in het afval.

De opdracht

Voor de monteurs van Moekotte de taak om met de partners, Feniks Recycling voor de slakkenopwerkingsinstallatie en de firma Goudsmit voor alle voorkomende werktuigbouwkundige zaken, de vernieuwde installatie weer optimaal te laten functioneren. Moekotte heeft de volledige bekabeling gerealiseerd, waaronder het aansluiten van de signaalkabels op het omvangrijke DCS besturingssysteem. Deze werkzaamheden heeft Moekotte binnen een zeer strakke planning weten te realiseren.

Het resultaat

De perfecte samenwerking tussen de genoemde partners heeft ertoe geleid dat, mede door het in gebruik nemen van de derde verbrandingslijn, de slakkenopwerkingsinstallatie per jaar 150.000 ton slakken en bodemassen weet te verwerken. Uit elke 1000 kg slakken weet Twence 90 kg ijzer terug te winnen en 20 kg non-ferro metalen. Voorheen betrof dit 80 kg ijzer en 15 kg non-ferro metalen. De slakken zelf worden na bewerking gebruikt als bouwmateriaal in ondermeer de wegenbouw.